Over massage

Massage voor ieder paard

Een spierprobleem kan zo langzaam ontstaan dat het je niet opvalt. Het paard zou namelijk altijd proberen gewoon te blijven functioneren.

Voordelen massage

Helaas laat een paard niet snel zien dat hij een lichamelijk probleem of ongemak heeft vanuit zijn natuur heeft hij geleerd dat, zodra hij dat toont, hij interessanter is voor roofdieren. Om dat lichamelijke ongemak te verbergen, compenseert hij dat door andere spieren extra te belasten, als je dan niet op tijd ingrijpt, krijg je een steeds groter gebied met beschadigingen door overbelasting. Zo zie je hoe een blessure tot een grote spierverkramping komen, maar ook andersom kan een spierverkramping weer een blessure kan veroorzaken.

Het masseren van je paard heeft veel voordelen. De circulatie verbeterd, het maakt de spieren los en ontspant deze en het bevorderd de spieropbouw. Je kan de massage voor meerdere doelen gebruiken.

• Je kan de massage preventief gebruiken, voor een betere doorbloeding en een beter functioneren, soms zijn kleine delen in een spier beschadigd op een heel klein niveau wat nog niet wordt waargenomen, dan merk je het pas veel later, bij meer belasting. Met massage kan je de problemen op microniveau optimaliseren. Bijvoorbeeld: oefeningen op L niveau zijn geen enkel probleem, maar bij het extreem doorstrekken in draf, wordt het probleem waarneembaar.
• Ook kan je de massage voorbereidend gebruiken, als een warming-up voor een zware training of een dag voor de wedstrijd. De spieren worden voor de prestatie beter doorbloed, wel is een warming-up voor de prestatie nog steeds van belang.
• Je kan de massage genezend gebruiken, als herstel na een zware training of wedstrijd. Het afvoeren van de afvalstoffen wordt meer gestimuleerd en hiermee zwakt de spierpijn sneller af.
• Je kan de massage gericht gebruiken, zodra je ergens tegen aanloopt in je training of hij ergens pijn heeft, om de pijnlijke spieren te verzachten (heb je vaak meerdere behandelingen voor nodig)
• Ook kan je de massage ontspannend gebruiken. Hierbij laat je de spieren ontspannen, ondersteun je het immuunsysteem en verminder je de stress. Hierdoor is je paard relaxter en vriendelijker in zijn omgang en rijden. Ook voor oudere dieren is dit erg fijn met hun al wat strammere spieren.

Meer informatie over mij

kan je vinden op