waarom massage

Kan massage echt verbeteren?

Massage verbetert de circulatie van bloed, lichaamsstoffen en afvoer van afvalstoffen
Door de verbeterde bloedcirculatie worden verzuurde en overspannen spieren weer meer doorbloed. Hierdoor krijgen de spieren meer zuurstof en voedingsstoffen.
De afvoer van de afvalstoffen (zoals melkzuur) gaat ook sneller, hierdoor verminderen spierkrampen en ook zwellingen.
Ook stimuleert een massage de aanmaak van collageen, dit is een eiwit die beschadigd weefsel helpt te vervangen en een massage maakt spieren los en ontspant ze.

Dankzij de verhoogde doorbloeding en in combinatie met het sneller afvoeren van de afvalstoffen en de aanmaak van collageen zorgt de massage voor een sneller en sterker herstel bij blessures, zwellingen, ontstekingen en ziekten.


Voordelen massage


Heb je een paard wat heel fijn loopt, maar eigenlijk ook net niet fijn loopt? 
Een massage zorgt voor ontspanning in de spieren en daardoor verminderd het ook stress. Ook de spijsvertering verbetert: deze reageert op de vermindering van de spanning.
De spieren worden soepeler en dit is te merken: een dressuurpaard krijgt meer souplesse en een springpaard komt makkelijker over de sprong.
De ontstekingsreacties en verklevingen (de bekende knopen) verminderen en het zenuwstelsel ontspant. Voor oudere dieren is het ook goed om de wat strammere spieren wat losser te maken. Het lichaam endorfine aan, dit is een lichaamseigen pijnstiller.

Bevordering spieropbouw en vergroting van de trainingscapaciteit
Een massage zorgt voor een betere spieropbouw.
Dit is omdat je de spieren beter ondersteund die door de kleinste beschadigingen van het gewone trainen op deze manier beter herstellen. Iedere training geeft lichte spierbeschadiging, dit maakt dat de spier herstelt en sterker wordt. De massage zorgt voor een betere doorbloeding en afvoer, hierdoor krijg je geen grote probleemgebieden meer en krijgt een spier een betere herstelperiode.
Want de spieren groeien de spieren niet tijdens de training zelf, maar op het moment dat ze aan het herstellen zijn van de geleverde inspanning. Herstel na het sporten is minstens zo belangrijk als de daadwerkelijke training. Daarom kan je een paard ook niet 7 dagen in de week intensief trainen.
Ook ondersteun je het lichaam met een massage door het aanmaken van ATP, een energiebron voor de spieren en een betere bewegingsvrijheid.

Meer informatie over mij

kan je vinden op