Werken vanaf de grond

Samenwerken met je paard 

Onder het kopje grondwerk kunnen we een hoop dingen zetten. Zo onder andere trailerladen, longeren, obstakeltraining en Onder grondwerk zie ik de omgang en samenwerking met je paard buiten rijden en bovengenoemde onderden.

Leiden, volgen of samenwerken

Vaak hoor je de termen 'het paard moet je volgen' en 'jij bent de leider'. Toch heb ik het idee dat een hoop mensen de term 'leider' verkeerd interpreteren. 
Als je kijkt naar de kudde zie je verschillende dingen, er zijn paarden met meer honger, minder honger, meer overtuigingskracht en minder overtuigingskracht. Maar zodra er een paard in de kudde gaat rennen, rennen ze allemaal. Op dat moment is dat paard de leider, hij of zij heeft de kudde in beweging gezet. Net zoals wanneer een paard besluit naar de rivier te gaan om te drinken, en ook hier een groepje zal volgen.
Meestal is het een van de oudere merries die dit bepaald. dit komt voornamelijk door het feit omdat zij al heel lang in de kudde zit, de merries blijven vaak een leven lang samen, ze kennen de regio en weten waar ze het beste kunnen drinken en eten. Dit geeft een bepaalde zekerheid waardoor de jongere dieren graag volgen.

Zo zie je dat een kudde ook een soort van eigen democratie heeft en er dus geen dictatuur is, waarbij één iemand bepaald welke stappen de kudde mag nemen en welke stappen niet. 
De 'leider' van de kudde is meestal niet het paard met het meest dominant gedrag, juist omdat die veel vanuit hun eigen belang denken, waarbij ze andere paarden wegjagen van iets wat ze graag zelf willen hebben. Dit gedrag maakt het niet aantrekkelijk om deze te volgen.
Ook zie je dat er vaak meer dan een leider is, deze rollen zijn verdeeld over de verschillende dieren. Een jaarling wat gaat rennen, zet de groep op scherp maar zodra een van de volwassen dieren gaat rennen, is er waarschijnlijk wel een serieuze reden.
Ook zie je vaak dat een jonger dier aarzelt wanneer het merkt dat de groep haar volgt, vaak stopt ze dan even om een oudere merrie voorop te laten gaan en dan te volgen.


Met deze informatie in ons achterhoofd gaan we aan het werk, samen met het paard, dat het paard ons volgt op een wijze die voor hem of haar logisch is, ze naast ons stopt en achterwaarts gaat wanneer we willen. 

Meer informatie over mij

kan je vinden op